Contacte Guia Didàctica Premsa Actuacions L'Obra Molière la Balla Image Map





Molière (1622-1673), el rei de la comèdia, tenia l’obsessió d’entretenir. ‘Castigat ridendo mores’, fer riure per corregir els costums, va ser un dels seus lemes. I no va parar d’innovar per fer-ho passar bé al públic. Així, va inventar la comèdia ballet. Amb músiques de Lully i Charpentier i coreografies de Pierre Beauchamp, la fusió va tenir gran èxits com L’amor metge, El casament per força, El burgès gentilhome o El malalt imaginari.

Aquest espectacle recupera alguns d’aquells balls del Barroc, avui quasi perduts, i els combina amb hilarants fragments de les obres més divertides del gran còmic. Ell va morir a l’escenari mentre el públic es petava de riure, però aquí es demostra que el mestre continua ben viu. Que Molière la balla, encara.

Jaume Boix



Viatge al present

Tanqueu els ulls. Repetiu, en veu baixa, la paraula màgica: Molière. Molière. Molière! Veureu que la imaginació no triga a disparar-se. Primer un malalt imaginari, després el rei de França, i de cop, les perruques, Versalles, el Tartuf, la burgesia i la noblesa, un home enfadat amb tot i amb tothom a qui diuen el Misantrop, danses a la Cort, mirades atrevides que revelen el que les formes amaguen... I reforçant totes aquestes imatges que entren i surten, música: la música del genial Lully.

Molière la balla és un viatge a l’univers dramàtic i musical de Molière i Lully. Una invitació a descobrir els balls barrocs que acompanyaven les obres del gran dramaturg, i a recordar alguns dels fragments més divertits d’aquestes obres. De la mà d’una ballarina, un actor i tres músics us proposem un viatge modest però delicat, culte però també desmitificador i desenfadat a un segle XVII molt més pròxim, actual i present del que podria semblar.

Ferran Utzet, director



FITXA ARTÍSTICA

Dramatúrgia Jaume Boix
Direcció Ferran Utzet

Armande i ballarina Ludovica Mosca
Molière Jordi Coromina

Músics Ensemble Le Tendre Amour
Clavicèmbal Esteban Mazer
Violí Pavel Amílcar / Ricard Renart
Viola de gamba Lixsania Fernández / Thor Jorgen
Música Jean-Baptiste Lully
Coreografies R.A.Feuillet-P.Beauchamp / L.Pécour / L.Mosca

Disseny llums August Viladomat
Vestuari Núria Tresserras, Matilde García / Taller de Costura Rest
Perruques Tina Montón
Gravació Estudios Oido / Marçal Cruz

Disseny gràfic celmaduranstudio
Fotografia Max Segura
Distribució Isabel Boix
Durada de l'espectacle 1h. 10m.

Agraïments Gràcies pel local d’assaig a La Perla 29, Escola Artmúsic, Col·legi del Teatre de Barcelona, Centre Cívic de Porqueres, Centre Cívic Les Drassanes, Conservatori de Sant Cugat, Escola Luthier, el terrat d’en Ferran.

Aliança Francesa de Girona, Cambra de Comerç de Girona, restaurants La Banyeta de Palol de Revardit i Cap i Pota de Figueres, bars 800 i Passeig de Banyoles, Ramon Vila, Xarcuteria Pere Roca, Pep Cruz i Atlètic Club Banyoles.

Contacte LA RITA PRODUCCIONS
972576587 / 677616862 larita@per-versions.com
Facebook: Moliere LA BALLA

Preparació a Campelles i estrena a Girona.
Estrenat dins el Festival Temporada Alta el 5 de desembre de 2014.



L'EQUIP

Jaume Boix
Autor de les obres teatrals Segona plana, La joia Fabergé, Les cançons de Perduda, Freda, un vodevil alexandrí, Los cantos de Homero i Els ninots estrambòtics del doctor Ripseu. Guionista i director de documentals de televisió, entre ells Pau Casals, l’home que va fer sentir el silenci (TV3), Picasso i Barcelona, on tot va començar (TVE-TV3), i dels programes Reportero de la Historia (La 2, TVE), Diálogos (La 2), Passaport Barcelona (BTV), Tinc un dubte (TV3). Lletrista de les cançons i llibretista dels espectacles i discos de Taller Tr3s/Qu4rts Armari mirall, Hastacon, Les cançons de Perduda, Ben trobada i Postal.


Ferran Utzet
Els seus treballs més recents com a director són Translations, de Brian Friel, (La Perla 29, 2014), Les millors ocasions, de Jordi Casanovas (Cia Flyhard, 2013) i La presa, de Conor McPherson (La Perla 29, 2012, nominada a quatre premis Butaca: millor espectacle de gran format, millor direcció, millor escenografia, millor il·luminació). Ha treballat com a ajudant de direcció d’Oriol Broggi en muntatges com Incendis, Luces de bohemia o Cyrano de Bergerac, i com adjunt de Jordi Casanovas a Una història catalana (TNC, 2014). Ha col·laborat amb companyies d’estils ben diferents: circ (companyia Kabam), performance (Isectotròpics), clown (Panetone Brothers). Compagina la direcció escènica amb la docència en tallers i cursos regulars des de fa més de deu anys.


Ludovica Mosca
Nascuda a París, de pares italians. Va estudiar dansa rítmica, ballet, dansa espanyola, flamenc i dansa contemporània a les escoles Artes del Ritmo i Rosario Contreras; expressió corporal amb Joan Font, director de Comediants; danses folklòriques amb H. Ehler; flamenc amb D. Romero i jazz amb V. Rodrigo. Va estudiar dansa barroca francesa amb T. Alves; dansa del Renaixement amb B. Gondoni; interpretació teatral barroca amb l’actriu N.Rouillé i castanyoles amb J. de Udaeta. Ha donat cursos i ha actuat amb solistes, orquestres i grups de càmera en auditoris, festivals, conservatoris, universitats i escoles de dansa d’Espanya, Europa, Amèrica i Àsia. La seva discografia com a crotalista inclou la Integral dels Quintets de Boccherini amb la formació Almondis; Violoncello castañolero, amb I.Etxepare i la Integral de les obres per a violí solo de Bach amb N. Baltussen. És professora de dansa barroca i castanyoles a l’Escola Luthier Música & Dansa i Juan Pedro Carrero de Barcelona.


Jordi Coromina
Llicenciat en interpretació per l’Institut del Teatre de Barcelona. Amb més de 35 obres de teatre interpretades, ha treballat amb directors com Mario Gas, George Lavaudant, Paco Mir, J. Lluís Bozzo, Àlex Rigola, Ferran Utzet, Oriol Broggi i amb Lita Claver La Maña, entre altres. Des de l’any 2001, ha creat, amb el director i actor Pep Cruz, la companyia PER-VERSIONS, que ha voltat per tot Espanya amb els espectacles Per-Versions, Còmica Vida i actualment amb Top Model. També ha treballat en nombroses sèries de TV3, així com al cinema en pel·lícules com Bruc o Terra Baixa, entre altres. Dóna classes d’interpretació des del 2003 a l’escola de Girona El Galliner.


ENSEMBLE LE TENDRE AMOUR

Esteban Mazer
Neix a l’Argentina. Llicenciat en piano a Buenos Aires, es consagra com a clavecinista a Israel i Brussel·les. Des de fa deu anys viu a Barcelona, on participa en la creació de l’orquestra barroca Barcelona Concertante i treballa amb diversos grups de càmera com l’Ensemble Recondita Armonia o el Meridien Ensemble. Amb Katy Elkin (oboè) forma l’ensemble Le Tendre Amour, que guanya diversos premis en una gira mundial.


Lixsania Fernández
Nascuda a Cuba i formada a La Havana, Sevilla, Bilbao i Salamanca, es una de les intèrprets de la seva generació amb més projecció. Fundadora de l’Ensemble Recondita Armonia, ha participat en festivals de tot el món. Ha gravat als segells Naïve, Brilliant Classics, NB, CDM, La mà de Guido, Verso i K617.


Pavel Amílcar
Nascut a Ciutat de Mèxic, allà va estudiar violí. Es va especialitzar en música del barroc i en interpretació amb criteris històrics a Polònia i Barcelona, on obté el Mestratge de l’ESMUC, amb la tutoria de Manfredo Kraemer. Imparteix la càtedra de violí barroc al Curs de Música de Vallée de la Bresle, França.